Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Αλληλεγγύη στην απόσβεση του δημόσιου χρέους μας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων 60 ετών, από την περίοδο δηλαδή που άρχισε να επουλώνει τις πληγές της Γερμανικής κατοχής και της αιμορραγίας του αδελφοκτόνου εμφύλιου, αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Τις τελευταίες δεκαετίες η «ελαστική» συνείδηση της πολιτικής εξουσίας απέναντι στη διαφθορά (ποιος δεν θυμάται την περίφημη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου για την λαθροχειρία του Διοικητή της ΔΕΗ Δημ. Μαυράκη «Αν έκανε ένα δωράκι στον εαυτό του 50 εκατομμυρίων….. Αλλά όχι και 500!», η ανικανότητα και η μετριότητα, ο τρόμος του «πολιτικού κόστους» και η ενδοτικότητα απέναντι στο «ιδιωτικό» συμφέρον σε βάρος του «δημοσίου» συμφέροντος που συγχωρούσε και τις πιο ακραίες καταχρήσεις των ίδιων των πολιτικών, των «ψηφοφόρων» τους και των «συνδικαλιστών» τους, η ιδιότυπη «προστασία» των πολιτικών προσώπων από κάθε μορφή ποινικής ευθύνης για οποιοδήποτε έγκλημα –όσο βαρύ κι αν ήταν- ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, οδήγησαν την Ελλάδα του σήμερα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Θα ήταν βέβαια άδικο να θεωρεί κανείς υπεύθυνο της σημερινής κατάντιας σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο γιατί σίγουρα υπάρχουν και πολιτικοί που βάζουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το προσωπικό, το κομματικό ή το συντεχνιακό.

Δυστυχώς οι πολιτικοί αυτοί είναι η μειοψηφία σε όλους τους πολιτικούς χώρους και αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε εμάς που δεν καταφέραμε να εκτιμήσουμε αυτούς που υπηρετούν πιστά το κοινό καλό αλλά ψηφίζουμε αυτούς που πιστεύουμε πως θα μετατρέψουν το Κράτος και το δημόσιο συμφέρον σε υπηρέτη των προσωπικών μας επιδιώξεων.
Με όλα αυτά –και πολλά άλλα- φθάσαμε στην σημερινή κατάσταση που μας αφορά όλους και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, ο καθ΄ ένας με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει αφού όλοι μας έχουμε, ένας μικρό έστω, μερίδιο ευθύνης.

Ένα είναι βέβαιο: Όλοι ανεξαιρέτως μπορούμε να συμβάλλουμε, όλοι ανεξαιρέτως μπορούμε να βοηθήσουμε - ανεξάρτητα αν είμαστε φτωχοί ή πλούσιοι.
Όλοι ανεξαιρέτως, είτε ζούμε στην Ελλάδα είτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μπορούμε να κάνουμε μερικά απλά πράγματα, μέσα στις πραγματικές μας δυνατότητες, τα οποία όσο κι΄αν φαίνονται αμελητέα όταν γίνουν ταυτόχρονα από πολλούς, αποκτούν μια τρομακτική δύναμη τόσο ισχυρή που μπορεί να μας επαναφέρει με ασφάλεια στο επίπεδο της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας που μας αρμόζει.

Για τους Έλληνες και τους φιλέλληνες που ζουν στην Ελλάδα
Για όσους ζουν στην Ελλάδα, υπάρχουν μερικοί πρακτικοί τρόποι που πρέπει να αξιοποιήσουμε, είτε σωρευτικά είτε και μεμονωμένα, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθ΄ ενός:


(1) Κατάθεση οποιουδήποτε χρηματικού ποσού, όσο μικρό ή συμβολικό και αν είναι, μια ή περισσότερες φορές, στον ειδικό «Λογαριασμό Αλληλεγγύης για την Απόσβεση του Δημοσίου Χρέους» που δημιουργήθηκε με κωδικό:
24/26132462 της Τραπέζης της Ελλάδος

Κατάθεση στον λογαριασμό αυτό μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε Τράπεζα της χώρας μας, χωρίς καμιά απολύτως επιβάρυνση «εξόδων» ή «προμηθειών».
Ο λογαριασμός αυτός δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2010 σαν ένα μέρος της προσπάθειας απόσβεσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδος.

Επικεφαλής της εκστρατείας αυτής είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος διασφαλίζει απόλυτα την διαφάνεια και την αξιοποίηση του ειδικού αυτού λογαριασμού αποκλειστικά και μόνο για την μείωση του δημοσίου χρέους της πατρίδας μας, χωρίς την ανάμειξη οποιασδήποτε μορφής και κατηγορίας «διαχειριστών».

Ακόμα και μικρά ποσά των 5, 10 ή 15 Ευρώ δίνουν την ευκαιρία και στους εξαιρετικά αδύναμους οικονομικά να εκφράσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στην Εθνική μας οικονομία.
Για όσους έχουν μια σχετική οικονομική δυνατότητα ποσά της τάξεως των 50, 100 ή 150 Ευρώ αποτελούν στοιχειώδη υποχρέωσή τους, ενώ για τους «έχοντες και κατέχοντες» η για τις ανθούσες οικονομικά επιχειρήσεις, η εθελοντική συνεισφορά τους στην Εθνική προσπάθεια θα έπρεπε να ξεκινάει από τα 500 Ευρώ και να φθάνει τα μερικά εκατομμύρια.

Μια ευγενική άμιλλα μεταξύ των Ελλήνων και των φιλελλήνων που ζουν στην Ελλάδα, είναι βέβαιο πως θα αποφέρει σημαντικά ποσά στην Εθνική προσπάθεια απόσβεσης του δημόσιου χρέους της πατρίδας μας, ιδίως αν αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα όλες οι προσφορές φυσικών ή νομικών προσώπων με το δικαίωμα της ανωνυμίας («Ανώνυμος» ή «No Name») σε όσους το επιθυμούν.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την δεύτερη κατηγορία (βλπ. παρακάτω) των Απόδημων Ελλήνων και των φιλελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

(2) Συνειδητή, επίμονη επιλογή και αγορά προϊόντων που παράγονται στην χώρα μας γιατί προσφέρουν τεράστια ενίσχυση στην Ελλάδα και στους Έλληνες (εργασία, φόρους στο Κράτος, υποστήριξη ασφαλιστικών ταμείων, τόνωση οικονομίας, επενδύσεις και άλλα πολλά).
Σχετικά με το θέμα αυτό παράκληση να διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο μας Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα: Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!

(3) Συνεχή προσπάθεια εξουδετέρωσης των διαρθρωτικών «αδυναμιών» της κοινωνίας μας: Φορολογική συνείδηση, αποδοχή της αξιοκρατίας όχι μόνο όταν πρόκειται για εμάς αλλά όταν πρόκειται και για τους άλλους, σεβασμός των ρητών κανόνων που θέτει το Κράτος χωρίς την αυθαίρετη παραβατικότητα που μας βολεύει, εργατικότητα και παραγωγή (προϊόντων ή υπηρεσιών) που να ανταποκρίνονται σε όλα τα κοινωνικά και άλλα αγαθά που καταναλώνουμε ή (ακόμα χειρότερα) που απαιτούμε.
Ας δώσουμε πρώτα την μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό για να επιβάλλουμε την άρνηση απέναντι στην θρασύτατη διαφθορά όπου και όπως και αν εμφανίζεται, απέναντι στην αυθαίρετη αξιοποίηση του «δικού μας» οικοπέδου περιφρονώντας κάθε πολεοδομικό ή περιβαντολογικό κανόνα και ας κάνουμε πολύ δυνατή την φωνή που καταδικάζει και στιγματίζει τις κακές «συνήθειες» της κοινωνίας μας.
Με τον τρόπο αυτό θα οδηγήσουμε και την νομοθετική εξουσία σε σαφείς και κρυστάλλινους νόμους που δεν θα εφοδιάζουν με νομικά «όπλα» την διαφθορά για να εκβιάζει και να καταδυναστεύει τους πολίτες με την επίκληση απίθανων «διατάξεων» από κάποιους «νόμους» που φτιάχτηκαν για αυτόν ακριβώς τον σκοπό πριν από κάποιες δεκαετίες.
Τέλος, ας κάνουμε και ένα νέο νόμο «Περί καταπολέμησης της διαφθοράς» ο οποίος αφ΄ ενός μεν να ισοπεδώνει όλες τις υφιστάμενες «δικαιολογίες» (εξεταστικές επιτροπές, ένορκες διοικητικές εξετάσεις, υπηρεσιακά συμβούλια, δημοσιουπαλληλικές, συνδικαλιστικές και βουλευτικές ασυλίες), αφ΄ ετέρου δε να τιμωρεί αμείλικτα, παραδειγματικά και αμφίδρομα όλες τις υποθέσεις διαφθοράς όσο ψηλά και αν βρίσκονται.
Κάθε κρίση, όσο μεγάλη και αν είναι, προσφέρει δυνατότητες και ευκαιρίες που είναι ευθέως ανάλογες με την έκταση και το βάθος της κρίσης. Συνεπώς σήμερα οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν μόνο μια μεγάλη κρίση. Έχουν και μια μεγάλη ευκαιρία!
Για τον Απόδημο Ελληνισμό και τους φιλέλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο
Όσοι γεννήθηκαν και ζουν στην Ελλάδα δεν μπορούν εύκολα να κατανοήσουν τα συναισθήματα ενός απόδημου Έλληνα για την πατρίδα του. Τα συναισθήματα αυτά είναι, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον διπλάσια σε δύναμη και ένταση από τα αντίστοιχα συναισθήματα που έχει για την πατρίδα του ένας Έλληνας που γεννήθηκε και ζει στην χώρα του.

Αυτή η απλή αλήθεια δείχνει την τρομακτική δύναμη που κρύβει μέσα του ο απόδημος Ελληνισμός ο οποίος έχει μεγάλες δυνατότητες να βοηθήσει την πατρίδα του στην κρίσιμη αυτή περίοδο:

(1) Καταθέτοντας οποιοδήποτε ποσό, μικρό ή μεγάλο, μια ή περισσότερες φορές, στον ειδικό «Λογαριασμό Αλληλεγγύης για την Απόσβεση του Δημοσίου Χρέους» που υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η κατάθεση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε Τράπεζα του εξωτερικού είτε πρόκειται για θυγατρική η για υποκατάστημα Ελληνικής Τραπέζης, είτε πρόκειται για οποιαδήποτε ξένη Τράπεζα. Ο πλήρης κωδικός του ειδικού λογαριασμού, στην περίπτωση που κατατίθεται κάποιο ποσό σε οποιαδήποτε Τράπεζα, οποιασδήποτε χώρας του εξωτερικού, είναι ο εξής:
ΙΒΑΝ GR 04 010 0024 0000000026132462 και SWIFT/BIC BNGRGRAA.

Σύσσωμος ο απόδημος Ελληνισμός αλλά και τα εκατομμύρια των φιλελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν την Ελλάδα στην δύσκολη περίοδο που περνάει, καταθέτοντας οποιοδήποτε ποσό μπορούν να διαθέσουν, μια ή περισσότερες φορές, στον παραπάνω ειδικό λογαριασμό ο οποίος παρακολουθείται τόσο από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σαν υπεύθυνο της εκστρατείας στήριξης της Ελλάδας, όσο και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος υποχρεούται να ενημερώνει, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, την Εθνική αντιπροσωπεία των Ελλήνων για την πορεία της εκστρατείας.

(2) Αγορά Ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό: Ο απόδημος Ελληνισμός έχει μία ακόμα δυνατότητα να βοηθήσει την πατρίδα του, μια δυνατότητα με πολύ μεγάλη και διαχρονική βαρύτητα: Να αγοράζει Ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό!
Απόδημοι Έλληνες, αγοράζετε με επιμονή Ελληνικό κρασί, ελαιόλαδο, ελιές, ούζο, τσίπουρο, μπύρα, φέτα, γιαούρτι, μέλι, μαστίχα Χίου, κρόκο Κοζάνης, νερό και χιλιάδες άλλα Ελληνικά προϊόντα με την μοναδική προϋπόθεση να γράφουν στην ετικέτα τους Produce of Greece.
Ίσως να μην αντιλαμβάνεστε το πόσο μεγάλη, το πόσο σπουδαία είναι η βοήθεια αυτή που μπορείτε να προσφέρετε στην πατρίδα σας!
Μην διστάζετε μπροστά στον κόπο ή στα έξοδα που απαιτούνται για να «ανακαλύψετε» τα προϊόντα της πατρίδας σας όπου και αν πωλούνται, γιατί τώρα η Ελλάδα έχει ανάγκη από την αποφασιστική βοήθεια και την υποστήριξή σας!
Εμπρός λοιπόν, αγοράστε και διαδώστε τα Ελληνικά προϊόντα στην χώρα που σας φιλοξενεί!
Εκπληρώστε το καθήκον σας απέναντι στην πατρίδα που το έχει ανάγκη!

Αποδείξτε στην πράξη για μια ακόμα φορά πως οι Έλληνες του εξωτερικού είναι δύο φορές Έλληνες!

(3) Διακοπές, συνέδρια και διάφορες εκδηλώσεις μόνο στην Ελλάδα: Ο Απόδημος Ελληνισμός μπορεί ακόμα να βοηθήσει την πατρίδα του επιλέγοντας την Ελλάδα:
(α) Σαν τον τόπο των διακοπών του, συστήνοντας ταυτόχρονα στους ξένους φίλους του να επισκεφτούν την Ελλάδα, την κοιτίδα του αξεπέραστου, παγκόσμιου πολιτισμού. Ποιος αλήθεια δεν θα ήθελε να νοιώσει το δέος που προκαλεί η Ακρόπολη των Αθηνών, η Αρχαία Ολυμπία, η Κνωσός, το Άγιο Όρος, οι Μυκήνες, οι Δελφοί, ο Όλυμπος – το μαγικό βουνό των θεών της Ελληνικής μυθολογίας, το μαγευτικό Αιγαίο και τα αναρίθμητα αξιοθέατα της πατρίδας μας;
(β) Ακόμα, η Ελλάδα με την μεγάλη τουριστική υποδομή της μπορεί να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδηλώσεις από μεγάλα ή μικρά παγκόσμια συνέδρια μέχρι γάμους απόδημων Ελλήνων σε ένα γραφικό Αιγαιοπελαγίτικο νησί.
Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα του 2010, ακόμα και μεμονωμένο, αποτελεί μια σημαντική βοήθεια την οποία ο Απόδημος Ελληνισμός που έχει την οικονομική δυνατότητα, οφείλει να προσφέρει στην πατρίδα του!
Η αλληλεγγύη των Ελλήνων για την απόσβεση του δημόσιου χρέους της Ελλάδος μπορεί να λάβει πολλές ακόμα, πρακτικές μορφές. Δεν αρκεί όμως να τις εφαρμόσουμε μόνο εμείς. Πρέπει απαραίτητα να τις διαδώσουμε όσο ευρύτερα μπορούμε για να διασφαλίσουμε το αναγκαίο αποτέλεσμα.

Καλή μας επιτυχία!

                                                                                      Νίκος Ψαρόπουλος